Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A keltetőgép használata lépésről lépésre

A keltetőgép választásakor, és használatakor több dologra is oda kell figyelnünk, ahhoz hogy megfelelő eredményt kapjunk. Keltetőgép vásárláskor nagyon fontos az, hogy a megfelelő minőségű terméket válasszuk ki. Ehhez figyelembe kell vennünk, hogy milyen anyagból készült a termék (pl. habosított polisztirol, ragasztott szendvicspanel, acéllemez borítású hűtőházi szendvicspanel), hogy milyen szinten szeretnénk a keltetést végezni (hobby, kisipari, nagyipari), valamint, hogy milyen funkciói vannak az adott gépnek. Automatikus vagy állítható a hőmérséklet, szabályozható-e a páratartalom, automata, vagy kézi forgatással működik-e, van-e rajta digitális hőmérséklet kijelző, megfelelő garanciális háttérrel rendelkezik-e stb. Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő keltetőgépet, akkor nagyon fontos, hogy használati útmutatója szerint alkalmazzuk, valamint ha van rá lehetőségünk kérjünk tanácsokat egy szakértőtől (pl. az értékesítőtől).

 

 

A keltetőgépeket általában az alábbi lépések szerint kell használni:

 

1. A keltetőgép használata beltéren ajánlott +20-25°C hőmérsékleten. Ez az intervallum a legoptimálisabb és legsikeresebb a keltetés szempontjából. Amennyiben alacsonyabb a hőmérséklet, célszerű egy takarón elhelyezni a keltetőgépet, viszont SEMMIKÉPP NE FEDJÜK LE.

2. Keltetéshez a legideálisabbak a maximum 10 napos, 12-23 fok között tárolt tojások. Ha saját állományból eredő tojást keltetünk, ügyeljünk arra, hogy 10-15 tyúkra jusson legalább 1 kakas. Ha más állományból vásárolunk tojásokat, vizsgáljuk meg őket alaposan.

3. A tojás alakját is figyelembe kell vennünk. Általában az ideális tojások 50-70 g közöttiek, hosszúkásak, oválisok. Ha a jércetojás eléri az 50 grammot, az is keltethető.

4. A keltetőgépbe tiszta és sérülésmentes tojásokat helyezzünk. Ha szennyeződést találunk rajta, óvatosan mossuk le langyos vízzel (ne sikáljuk), majd töröljük meg. A tojásokat hegyes végükkel lefelé helyezzük el a gépben.

5. Érdemes egy keltetőgép hőmérővel lemérni, hogy ideális-e a tojások magasságában a hőmérséklet. (37,8-38 °C)

6. Ha kézi forgatású a keltetőgépünk, reggel és este óvatosan forgassunk 180°-t a tojásokon (az utolsó 3 napban már nem kell őket forgatni).

7. A keltetés alatt ajánlott ioncserlétvizet használni, így növelhetjük az alkatrészek élettartamát is.

8. Keltetéskor lámpázással ellenőrizzük a kezelés folyamatát. Ezt sötétben tegyük, hogy jól láthassuk a fejlődést. A csibék kelési ideje ideális körülmények között 20 nap és 7 óra  (1-2 nappal tolódhat a körülmények miatt). Lámpázni először a 13. napon érdemes. Az elhalt tojásokat vegyük ki a gépből, mert megfertőzhetik a keltetőgépet és a többi tojást is.

9. Kikelés után 2-3 órát maradjanak a csibék a gépben, csak azután szedjük ki őket.

10. Keltetés után a keltetőgépet mindig tisztítsuk meg, fertőtlenítsük! A ventilátort 2-3 keltetés után, vagy évente legalább egyszer érdemes sűrített levegővel kifújni, és műszerolajjal megkenni.

 

A CLEO termékek hivatalos magyar szervize a royalfarm.hu, így ha ilyen típusú gépet vásárol, annak javítását mi végezzük. Szervizünkben, amely Magyarországon egyedülálló, minden alkatrész megtalálható és rendelhető.

Tartalomhoz tartozó címkék: keltetőgép