Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Baromfi kannibalizmus - Mi az oka és mit tehetünk ellene?

Baromfi kannibalizmus - Mi az oka és mit tehetünk ellene?

Sajnos a baromfitartással foglalkozók körében nem ismeretlen a jelenség, amikor a tyúkok vagy csirkék egymás tollát csipkedik, az étvágyuk és tojástermelésük csökken és az egész állomány nyugtalanabb. mint máskor. Van, hogy ez az állapot odáig súlyosbodik, hogy az állatok egymást támadják, akár vérző sebeket is ejtenek egymáshoz, sőt, bizonyos esetekben ez odáig is elfajulhat, hogy az állatok a szó szoros értelmében „kibelezik” egymást. Érdemes tehát mindenképp odafigyelni már az első aggasztó jeleknél, hiszen a kezdetben ártalmatlannak tűnő tollcsipkedás villámgyorsan csaphat át kannibalizmusba, ami súlyos gazdasági veszteséggel jár. Fontos tudnunk, hogy ezen bántalmak megelőzésére kell törekednünk, mert bár a gyors közbeavatkozással minimalizálhatjuk a kárt, sajnos a fennálló állapot gyógyszeres kezelésére nincs lehetőség.

De mi is okozhatja a baromfi kannibalizmust?

A bántalom kiváltó oka sajnos számtalan lehet és kiderítése nem könnyű feladat. Ami még rosszabb hír, hogy a kiváltó ok megszüntetésével sem biztos, hogy sikerül a kóros állapotot felszámolni, hiszen a kannibalizmus a baromfik között hamar káros szokássá válik, ekkor már az optimális körülmények sem eredményezik az állomány megnyugvását és a kóros tünetek megszűnését.

Korábban úgy tartották, hogy a fő kiváltó ok a szervezetben fellépő hiánybetegség, az állati fehérjéket, vitaminokat és konyhasókat próbálják a baromfik pótolni. Nem kétséges, hogy hajlamosító körülmény a zsúfoltság, az unalom és a kaparási lehetőség hiánya is.

A leggyakoribb hajlamosító tényezők:

- A kapott takarmány nem tartalmaz elegendő fehérjét, vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet,

- Nyersrost-hiánya - magasabb nyersrost tartalommal bíró gabonafélék hiánya a táplálékban, például a zab, az árpa. a korpa stb. Ez a jóllakottság érzetét kelti az állatokban, így hozzájárulva a nyugalmukhoz.

- Az éhségérzet is fokozza az állatok agresszivitását, főként, ha az elfogyasztott tápanyag fehérjékben, aminsoavakban is szűkölködik, továbbá figyelni kell arra is, hogy elegendő etető és itató legyen kihelyezve állataink számára

- Az unalom: A koncentrált takarmányból az állatok gyorsan jól laknak, a szükségleteiket rövid idő alatt kielégítik. Emiatt az arra hajlamos egyedek unalmukban előbb csak zaklatják, majd elkezdik a többiek tollát csipkedni, végül a vér látványa tovább ingerli őket, és kialakul a kannibalizmus

- Zsúfoltság – a kiváltó okok közül sokszor elsődleges szerepet játszik

- A különféle stresszhatások fokozzák a feszültséget, ez hamar átválthat hisztéria okozta kannibalizmusba – pszichózisba. Itt is meg kell említenünk a zsúfoltság problémáját, hiszen így a menekülési lehetőség is korlátozott.

- A levegő túl magas vagy túl alacsony párakoncentrátuma, porszennyezettség, szellőztetés hiánya

- Az erős megvilágítás hamar ingerlékennyé teszi az állatokat, a félhomály azonban nyugtatólag hat

- A tojófészkek hiánya szintén válthat ki kannibalizmust, ennek is azt a formáját, ami kloáka csipkedéssel jár. Ennek főként a talajon eltojó egyedek szoktak az áldozatai lenni.

- Az erre hajlamosító genetikai tényezők is szerepet játszanak a kialakulásban

Így előzd meg a problémát!

Néhány javaslatunk van a megelőzéssel kapcsolatban, amit betartva csökkenthető a kannibalizmus esélye:

- Csőrkurtitás – Az állatok védelmére és kíméletére vonatkozó törvény betartásával

- Csomókba felfüggesztett lucerna és homokba tekert szemes takarmány

- Nyers húst soha ne adjunk a baromfiknak!

- Kerüljük a csirkék megjelölését festékkel, különösen az élénk színű festékekkel.

Mi a teendő, ha a probléma már felütötte a fejét?

- Megkeresni a legagresszívabb egyedeket, és kiemelni az állományból

- Kiemelni a sérült egyedeket is, ugyanis a vér ingerli társaikat

- A sérültek sérüléseinek helyi kezelése erre alkalmas spray-el, esetleg oldattal

- A zsúfoltság megszüntetése

- Zárt térben történő tartás esetén a megvilágítás csökkentése

- Erre alkalmas takarmány kiegészítők használata