Menü

Papagáj otthonra? 5 érdekes izgalmas faj

Papagáj otthonra? 5 érdekes izgalmas faj Főként háztáji állatokkal foglalkozunk, mint a baromfiak, nyúlak, fürjek, esetleg galambok, de jó tudni azt is, hogy bizony biztosítunk termékeket az egzotikus madarak tartásához is. Vannak etetők, itatók, ketrecek, minden amire szüksége lehet egy kezdő vagy akár egy haladó madártartónak is szüksége lehet. Blogbejegyzésünkben néhány egzotikus madarat gyűjtöttünk össze, melyeket akár te is tarthatsz otthon és igyekeztünk pár hasznos információval szolgálni hozzájuk.

Ara papagáj

Ők a legnagyobb testű papagájok, mondhatni a papagáj világ Godzillái. Ők jelentik a papagájtartás csúcsát. Szépek, elegánsak és még intelligensek is. Nem egyszerű a tartásuk, hisz mozgás igényük nagy, így csak voilerben vagy madárszobában lehet őket tartani. Ráadásul CITES védelem alatt áll, így a madarak kereskedése, szaporulata, elhullása, bejelentés köteles. Két legnépszerűbb alfaja a:

Sárga-kék ara (Ara ararauna)
Zöldszárnyú ara (Ara chloroptera)

Feketesapkás és rozsdássapkás papagáj


Feketesapkás papagáj

Külföldön az egyik legnépszerűb fajta a papagájtartók körében, hiszen jó megjelénűsek, kíváncsiak és igazi kis napóleon komplexusosak, kis termetük ellenére nagyon bátrak. Legtöbbször a macskákhoz hasonlítják őket, hisz nem nagyon ismerik a nem szót, de ha még is ismerik, akkor nem nagyon érdekli őket, mindezt nagyon nagyon aranyosan. Ezek miatt viszont elég nehezen idomíthatóak. 


Rozsdássapkás papagáj

Nem túl jó repülők, így inkább az erős karmaikkal ugrándoznak a rácsokon vagy a különböző tárgyakon. Amiért még nagyon sokan szeretik őket, hogy előszeretettel dörgölik a fejüket mindenhez, így például ha a vállunkra szállnak, számíthatunk, hogy úgy fognak dörgölőzni mint egy macska. Az alvási szokásuk az, ami még egy kis figyelmet kíván, hisz általában háton alasznak, lábaikat az ég felé dobják, úgyhogy emiatt nem kell megijjedni. Talán amit negatívumként lehet felhozni, a sok cukiság után, hogy igen hangos fajtáról beszélünk. Nem jók a hangutánzásban, de rikácsolni...azt szeretnek.

Szenegáli papagáj

Róluk készült a legkorábbi feljegyzés a történelemben, Alvide da Ca' da Mosto által, még 1455-56-ban. Nagyon értelmes madárfaj, kifejezetten szeretni való, kevésbé jellemző rá a tolltépés vagy a búskomorság. Idehaza egyelőre még alig ismerik az emberek, de mi is buzdítunk benneteket, hogy ha papagájtartáson gondolkodtok, a szenegáli papagáj egy nagyon jó választás lehet kezdésnek. Tökéletes választás még panellakásba is, hisz hangja nem túl erős, nem jellemző rá a zajkeltés és nem is szemetel annyira, mint hozzá hasonló méretű papagáj társai. Törpe jákónak is szokták nevezni, hiszen intelligenciája kimagaslóan nagy, ezért rengeteg játékra van szüksége, amivel lefoglalhatja magát. Könnyen tanítható, így igazi társunkká válhat.

Sziklapapagáj

Üregi papagájnak is hívják itthon. Onnan kapta nevét, hogy a tengerpart melletti sziklafalak oldalaiba vág üregeket és ott fészkel. Nagyon szeretetre méltó állat, hisz erősen kötődik, ragaszkodik gazdájához és szinte éhezi a törődést. Emiatt a tulajdonsága miatt remek házi kedvenc válhat belőle. Annyira ragaszkodó típus, hogy ha mi neveltük fel, a szabadon röptetést is megengedhetjük, hisz vissza fog térni hozzánk. Sok gazda, kirándulásra is magával viszi és hatalmas távokat reptet vele. Ennek viszont van kockázata is, hisz a ragadozók lecsaphatnak rá. Ezért mindenképp meg kell jegyezni, hogy bár kezdőknek ajánlott madárról beszélünk, de a szabadon röptetéssel kezdőknek nem érdemes próbálkoznia.

Sziklapapagáj (Cyanoliseus patagonus patagonus)
Nagy sziklapapgáj (Cyanoliseus patagonus bloxami)
Córdobai sziklapapagáj (Cyanoliseus patagonus conlara)
Nyugati sziklapapagáj (Cyanoliseus patagonus andinus)

Nem egyemberes papagájról van szó, hisz az egész családhoz ragaszkodni fog és mindenkivel örömmel játszik. Felmerül a kérdés, hogy ezek után miért is nem terjedt el annyira itthon. Azért, mert sajnos rendkívül hangos. Nagyon sokat rikoltoznak és zajonaganak, ezért sok gazda megbánta, hogy megvásárolt egy sziklapapagájt és inkább eladták. Ezért mindenképp, mint bármilyen másik állatnál is, csak felelősséggel vágjunk bele a tartásukba.

Vágjunk bele a papagájtartásba?

Úgy gondolom, hogy egy hűséges papagáj felérhet egy itthon nagyon népszerű macskával, vagy akár kutyával is. Egy vicces sziklapapagáj például igazi "Insta" sztár lehet. Tartásukkal sem lehet gond, ha a tudásunkhoz megfelelő papagájt választunk, azaz ne Ara papagáj tartással kezdjünk, amikor még nem volt soha egyetlen egy papagájunk sem. Minden másra ott lesz a Royalfarm, hisz nálunk minden kelléket be lehet szerezni, legyen szó etetőről, itatóról, ketrecről, vagy egyéb kiegészítőkről

A Royalfarmnál komolyan vesszük az állattartást.

Keresés