Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Miért fontosak a baromfi ételek?

Miért fontosak a baromfi ételek?

Az emberi szervezet számára a nélkülözhetetlen aminosavakat jelentős mértékben azok a fehérjék tartalmazzák, amik az állati eredetű élelmiszerekben találhatóak. Ezeket a szervezet magától egyáltalán nem képes előállítani, szóval csak annyi áll belőle rendelkezésünkre, amennyit az adott étel tartalmaz. A baromfiállatok húsai az összes szükséges aminosavakat tartalmazzák, amiből kifolyólag az egyik legegészségesebb táplálék, ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen fogyasszuk őket, de igazából ebben véleményem szerint nem is szenvedünk hiányt, mindenki szereti a szárnyas ételeket, nem véletlenül.

Az legnépszerűbb baromfiétel a csirke. Ennek otthoni átdolgozása nagyon könnyű, és a húsa nagyon könnyen emészthető. Étkezési szempontból nagyon értékes, zsírtartalmának eloszlása nagyon kedvelő, puhák az izomrostjai, teljes értékű és magas fehérjetartalommal rendelkezik. Az oxigén elszállításban fontos szerepet vállal a sejtek részére a vas, amit a csirkehús is tartalmaz. Ezen kívül rengeteg B-vitamin forrásaként jeleskedik. Emellett a szárnyas mellett egy másik baromfi is kiemelkedik, a pulyka. Ennek fogyasztása látványosan fejlődik egész Európában, a magyarországi felhasználás pedig a világ élvonalában van. Számos olyan ételféleség elkészíthető belőle, amit eredetileg vörös húsokból alkotnánk meg. A diétázók számára hasznos táplálék, ugyanis a csirkehúsnál is zsírszegényebb, tulajdonképpen a legalacsonyabb zsírtartalommal a pulykahús rendelkezik, illetve bőr nélkül még energiaszegényebb is, tehát kiemelkedő rendeltetéssel bír a fogyókúrázóknak. Ezen kívül nagy része van a kiegyensúlyozott, megfelelő, egészséges táplálkozásban, ugyanis vitaminokban és fehérjében gazdag, továbbá szív- és érvédő hatása van.

Nagyobb számban csak néhány országban fogyasztanak nagy mennyiségben kacsahúst, hazánkban leginkább különböző ünnepeken lelhetőek fel az asztalon étkezésre felkészítve. A kacsának a húsán kívül a máj fogyasztása is kiemelkedik, ugyanis rengeteg étterem használja fel különleges fogásaként. Köretnek nagyon jól illenek hozzá a gyümölcsök, mivel ízanyagban gazdag, és kellőképpen kalóriadús étel, valamint magas a fehérjetartalma. A kacsához étkezési szokásokban a legjobban hasonlít a módfelett ízletes libahús, és ennek mája is nagyszerű fő fogás. Ennek a legmagasabb a zsírtartalma, viszont koleszterintartalma a csirkénél és a pulykánál is alacsonyabb.

A baromfi állatok felettébb jó táplálékként szolgálnak, azonban van egy kiemelkedő részük, ami az egyik legjobb minőségű étel szerepét nyújtja, a tojás, ami az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása, és az anyatej után a legjobb minőségű élelmiszer. Hogy miért van ez? Az egyik legnagyobb vitaminbombát lelhetjük benne. A-vitamint tartalmaz a bőr vitaminjaként, meglelhető benne a létfontosságú B-vitamin, a csontritkulás megelőzésében releváns D-vitamin, és ezek mellett kalciumban, káliumban, cinkben, foszforban, magnéziumban és nátriumban is dúskál. A fogyni akarók javára az egyik legjobb választás a tojás, ugyanis nem tartalmaz szénhidrátot. Zsírsavai nélkülözhetetlenek az emberi szervezetnek, és az emberi emésztőrendszert gond nélkül működteti. Az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében is nagyon fontos szerepe van, mert elősegíti az agy fejlődését, illetve a kiváló memória megtartásában is jeleskedik.

Ha nem fogyasztanánk baromfi ételeket, nagy valószínűséggel nem működne olyan jól a szervezetünk, és most bár nem látjuk a különbséget, mivel szerves része a táplálkozási szokásainknak, de ha nem étkeznénk ezekből az ételekből, egészségügyileg romló jelenségek tűnnének fel. A nap legfontosabb étkezése a reggeli, és ezügyben a fent említett tulajdonságai miatt ezügyben a tojás a kiváló választás. Ebédre, vacsorára a szárnyas húsok tökéletesek, a megfelelő élelmiszer fogyasztás kiemelkedő, és meghatározó tényezője.

A háztáji baromfi tartásánál nincs jobb választás, sajnos a bolti csirkék korántsem azt a minőséget adják, amit elvárunk. Sok esetben gyógyszerezve és hízlalva vannak, a húsuk tele nedvességgel, ízük sem olyan mint a tanyasi csirkéé.

Mit kell tennie, hogy a tyúktartás gyerekjáték legyen? Következő cikkünkből megtudja!

Addig is néhány eszköz, melyek elengedhetetlenek a baromfitartáshoz, kattintson IDE!