Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Miért kell keltetőgépet használni? + 5 tipp amire érdemes odafigyelni

Miért kell keltetőgépet használni? + 5 tipp amire érdemes odafigyelni Tojástermelés céljából bizony sokan tartanak otthon tyúkot. Többen tapasztalták már, hogy a "modern" tyúkok sokkal lelkesebben tojnak, mint kotlanak. Erre a problémára nyújt megoldást a keltetőgépek használata. A modern keltetés viszont azzal jár, hogy nyakunkba vesszük a csibék nevelését is, hisz az így keltett csibéket nem lehet "dajkásítani". Most hoztunk néhány hasznos tanácsot azoknak, akik keltetőgépet használnak.

Az alap felállás, hogy 10 tyúkra kell, hogy jusson egy kakas. Így lesz megfelelő a termékenyülés. Fontos, hogy a keltetőgépbe 10 napnál régebbi tojások ne kerüljenek és minden esetben legyenek tiszták a tojások. Amíg összegyűlik a megfelelő mennyiség, 10-20 oC között kell tartani őket, olyan 60-70%-os páratartalom mellett. Ne feledjék a tojásokat hegyes végükkel lefelé tegyék a keltetőgépbe.

Amit jó tudni, hogy a keltetőgépek magát a kotlást utánozzák. Tehát, a tolla alatti páratartalmat, a tojásforgatást, a testhőmérsékletet, sőt azt is leszimulálja egy jó keltetőgép, amikor a kotlós tyúk felkel és elmegy enni, inni. Ilyenkor a tojás visszább hűl. Tudni kell, hogy a keltetőgépek elvégzik a hőmérséklet és páratartalom automatikus beállítását, ám a legtöbb gépben nincs automata forgó, illetve hűtő rendszer.

Kézi forgatás esetén reggel és este mindenképp fordítani kell a tojásokon (ilyenkor hűlnek is, így minimális szellőztetésre van szükség). Ha nincsi hűtés szabályozás a gépben, akkor naponta 10 percet, kikapcsolt géppel szellőztetni kell. Az első 4 napban nem kell hűteni, míg az utolsó 3 napban pedig forgatni nem kell a tojásokat. Érdemes figyelni arra, hogy a keltetés elején tartsuk a 37,8-38 C fokos hőmérsékletet, míg a második felében a 37,5 C fokot. A párratartalom akkor jó, ha 55-65% között mozog.

5 dolog amire érdemes figyelni:

  1. A gépnek jól kell tartania a hőt. Ez fontos a csibék és a gazdaságos üzemeltetés szempontjából is.
  2. A hőmérséklet és a páratartalom automatikus szabályozása is fontos.
  3. Ha kevésbé vagyunk gyakorlottak, nem nagyon érünk rá, inkább automata eszközbe fektessünk be.
  4. Előnyös, ha a gép egyes elemi külön-külön is pótolhatóak, beszerezhetőek. Sose lehet tudni, mikor lesz szükségünk új forgatómotorra, infra lámpára vagy egy másik bújtatótálcára.
  5. A csibék kezdetben nagyon igénylik a kotlós testmelegét, ezért aki mesterségesen keltet, be kell hogy szerezze a műanyát is, azaz az infralámpát. Előnyös, ha mindez egy helyről sikerül.
Tartalomhoz tartozó címkék: hír keltetőgép tartástechnológia